perjantai 2. marraskuuta 2012

Filee Wellingtonin pikkuveljet ja olutkastike

Vieläkään ei ole luvassa kertomuksia reissuista eikä edes kuvia kuteista, mutta voisin kirjoitella tänne yhden reseptin, jota kokeilin eilen. Bongattiin ♥:n kanssa Pirkasta tai Yhteishyvästä Filee Wellingtonin ohje, ja molemmat kiinnostuivat siitä. Minä halusin kokeilla kokkailla sitä ja ♥ odotti innolla, että pääsee maistamaan. Kirjoitin sitten kauppalappuun ruokaan tarvittavat aineet.

Kaupassa tulin kyllä sitten katumapäälle. Welligtonin filee (perineteinen englantilainen sapuska) tarvittiin naudan sisä- tai ulkofileetä, mitkä näyttivät olevan himppusen verran kalliimpia kuin jauheliha, jota yleensä ostan. :D Pihiys iski, enkä sitten ostanut lihaa. Lidlissä oli kuitenkin tarjouksessa härän lehtipihvejä, ja ajattelin, että voisin kokeilla vähän soveltaa ohjetta.

Näitä tarvittiin: (tästä satsista saa ruokaa kuudelle hengelle, tai kolmelle tooosi nälkäiselle :P)

6 härän lehtipihviä
paistamiseen öljyä + voita
suolaa, mustapippuria

täyte:
4 pekoniviipaletta
n. 100 g herkkusieniä
sipuli
suolaa
mustapippuria
2 rkl basilikasilppua

kuori:
5 lehtitaikinalevyä
voiteluun kananmuna

kastike:
2 dl olutta
2 dl kermaa
1 lihaliemikuutio
2 tl hunajaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl Maizena-jauhoja

Näin se tehtiin:
*Valmista täyte. Silppua pekonit ja pilko sienet ja sipulit pieneksi. Paista pannulla (vähässä öljyssä). Lisää ripaus suolaa ja pippuria sekä basilika. Anna seoksen jäähtyä.

*Kuumenna pannulla öljyä ja voita (tän oon oppinut ainakin Sikeltä). Käytä pihvit nopeasti pannulla, niin että niissä menevät pinnat kiinni. Nosta jäähtymään ja ripottele vähän suolaa ja pippuria pinnalle.

*Kauli sulaneita taikinalevyjä vähän isommiksi. Laita taikinalevylle täytettä ja sen päälle yksi pihvi. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Kääri taikinalevy koko höskän ympärille, nipistele saumat yhteen. Kokoa ylimääräisistä palasista palapeli ja kääri se viimeisen pihvin ympärille. Tai vaihtoehtoisesti voit käyttää vielä yhtä kokonaista levyä. :P

*Voitele nyytit kananmunalla ja laita ne 225-asteiseen uuniin 15 minuutiksi, tai kunnes taikinakuori on nätin kullanruskea.

*Valmista kastike keittämällä olutta, kermaa ja joukkoon murennettua lihaliemikuutiota n. 5 minuuttia. Mausta hunajalla ja soijalla. Suurusta kylmään vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Kiehauta.



Kuvat ovat vähän kehnoja, mutta ruoka oli kyllä hyvää. En ole mikään tottunut lihan kypsentäjä, kun käyttelen yleensä vain jauhelihaa tai jotain suikaleita. Että oikeaoppiseen lihan kypsennykseen verrattuna pihveistä saattoi tulla liian kypsiä, mutta meillä ne kyllä tekivät kauppansa. Sitä paitsi täytteestä sentään tulee vähän mehevyyttä, jos liha olisikin ollut liian kuivaa. Kastikkeesta tykkäsin myös tosi paljon. Vaikka yleensä en voi sietää oluen makua, ja vaikka tässä kastikkeessa se maistui selvästi. Hmm, hassua.


Ei kommentteja: